De eerste weken van uw pup

RUST

Het is belangrijk dat de pup voldoende rust krijgt. De overgang van het nest naar de nieuwe omgeving is groot en hij moet veel verwerken. Leer uw kinderen en bezoekers, dat zij de pup niet wakker maken wanneer hij slaapt. Geef hem een eigen vaste plaats. Een bench is ideaal. Hierin kan de pup rustig slapen. Wen hem eraan met beleid. Een eigen geurdekentje uit het nest helpt de pup zich snel vertrouwd te voelen in de nieuwe omgeving. De beste plaats voor de pup is een rustige plek, uit de tocht en niet te dicht bij de verwarming. Retriever pups hebben het gauw warm met hun dikke vacht. Een vaste plek biedt de pup zekerheid en de bescherming van een hol. Bovendien beschermt het de pup tegen oververmoeidheid, vooral in een gezin met kinderen. Ook zal de pup al snel leren om ook eens alleen te zijn. Uw pup zal hieraan snel wennen en zelf heeft u hiervan het gemak dat hij er kan gaan liggen wanneer u hem eens even van de vloer wilt hebben. Het voeren van de pup in de bench is een prima methode om aan de pup te leren dat het prettig is om in de bench te zijn. Sluit de pup nooit voor straf op, dit zal de pup niet begrijpen. Zijn vaste slaapplaats moet een veilig onderkomen zijn.

DE EERSTE NACHT

De eerste nacht(en) zal de pup misschien janken. Strenge opvoeders zeggen “laat maar janken en niet verwennen”. Zonder sentimenteel te zijn moet u er wel aan denken, dat de pup veel nieuwe indrukken heeft opgedaan en dat hij de gezelligheid van het nest met broertjes en zusjes ineens moet missen. Een goede methode is een hoge doos of de bench naast uw bed zetten, zodat u hem meteen onder (kalmerend) handbereik heeft. Dit is ook een van de dingen waardoor het hondje in de nieuwe baas zijn “roedelleider” gaat zien en waardoor hij zich sterk aan die roedelleider zal gaan hechten. Een grote stap naar de goede verhouding “baas ‑ hond”. De eerste nachten zijn vaak ook nog te lang om een plasje op te houden. Zodra het hondje wakker wordt en blijft piepen bent u er om hem direct onder de arm mee naar buiten te nemen. Eenmaal neergezet op een geschikte plek plast het hondje meteen (door de kou) terwijl u “plasje “ en “braaaaaff” roept. Vervolgens direct weer naar bed en de doos of de bench met een lekkertje als beloning en het licht uitdoen. Géén aandacht meer geven. Heel snel leert de pup zo de nacht door te slapen. Gezonde dieren bevuilen hun nest alleen in uiterste nood. Een pup opsluiten in een bench of doos buiten gehoorafstand is wreed, omdat je hem dwingt zijn nest te bevuilen na lang piepen. Het vertrouwen van de pup in zijn nieuwe omgeving wordt ernstig geschaad. Je hebt door deze aanpak waarschijnlijk ook een groot zindelijkheidsprobleem geschapen en als het tegen zit wordt de bench ook nog een probleem. Alle pups worden zindelijk en kunnen op een goed moment alleen slapen, het is een kwestie van geduld hebben.

ZINDELIJK

De pup slaapt nog erg veel, net als een baby, en het is nodig dat u zich daaraan aanpast. Het zindelijk maken bereikt u het snelst door er zelf goed op te letten en de pup direct buiten te zetten als hij snuffelend rondloopt:

  • Direct na het wakker worden
  • Direct na iedere maaltijd
  • Als hij (een half uurtje) intensief gespeeld heeft
  • Ongeveer om de twee uur

Telkens prijzen als hij buiten wat doet! Veel “braaaaafs” en een lekker voertje zoals een brokje is voor een pup een fantastische beloning. Vergissingen binnen goed schoonmaken. Niet straffen, want dan wordt hij alleen maar zenuwachtig en zal hij nog meer gaan plassen. Een pup begrijpt, net als een baby, het zindelijk worden in het begin nog niet en zal niet expres zijn behoefte in huis doen. Een pup wil juist alles in het werk stellen om zijn nieuwe eigenaar een plezier te doen.

De pup op de allang achterhaalde Spartaanse methode straffen door hem er met zijn neus in te wrijven is vies en volledig nutteloos. Dit heeft geen enkele zin omdat de pup geen verband kan leggen tussen de oorzaak en dit gevolg. Het maakt de pup alleen maar heel onzeker. Ook het alsnog buiten zetten na de misdaad is zinloos, voor het hondje verwarrend en het helpt hem alleen kou te vatten terwijl hij dat bibberend zijn niet te begrijpen straf uitzit. Reken erop, dat er per dag vele plasjes komen en zeker 2 of 3 “grote boodschappen”. Bij een regelmatige voeding komt ook hierin regelmaat en hiervan kunt u gebruik maken om het zindelijk maken snel aan te leren. Het werkt veel beter wanneer u gedrag dat u niet wenst negeert en gedrag dat u wel wenst beloont.

Moet u de pup enige tijd alleen binnen laten, leg dan enkele kranten bij zijn mand of bench. De pup is gewend niet het nest maar de kranten te gebruiken, zoals u bij uw bezoeken aan het nest heeft kunnen zien. Hij geeft echter wel de voorkeur aan een kleed, wees er daarom dus op bedacht en blijf attent op zijn bewegingen!

ETEN GEVEN EN BEDELEN

Voor het eten geldt, dat de pup de eerste tijd vooral altijd van dezelfde persoon zijn bak voer krijgt en op vaste tijden. Op deze manier komen er in het leven van uw pup al gauw enkele vaste punten en u zelf heeft hiervan bij de opvoeding alleen maar plezier. Het voeren in de bench leert de pup snel de bench op een prettige manier te accepteren.

Maak van uw hond geen bedelaar d.w.z. laat hem niet meedelen in uw koekje bij de koffie en geef hem niet op alle mogelijke en onmogelijke momenten iets te snoepen. Op gezette tijden als beloning een hondenkoekje, of liever nog een paar brokjes van zijn gewone voer, kan geen kwaad. Weerhoud u ook visite ervan, per ongeluk / expres een zoutje of andere lekkernij aan uw hond te voeren. Het is niet gezond en u maakt van uw hond een bedelaar, die al zijn charme en raffinement in de strijd zal gooien om aan een snoepje te komen dat niet voor hem bestemd is.

SPEELGOED

Geef als speelgoed iets wat veilig is. Een lekker bot, verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaak, een stuk papier of karton dat hij mag scheuren, een lege doos Brinta etc. Plastic of rubber speelgoed is zeer gevaarlijk! Niet geven! Een oude in elkaar geknoopte lap om mee rond te dragen is eveneens plezierig speelgoed. Flosstouwen kunnen grote problemen geven als ze het stukje bij beetje opeten. Tennisballen kunnen ze uitpellen en opeten/inslikken met alle gevolgen van dien. Honden die veel met tennisballen spelen hebben al jong een versleten gebit door het zand dat aan de bal kleeft! Retrievers dragen graag iets en dit kan aangemoedigd worden als begin van zijn latere apporteer of gehoorzaamheidstraining. Een babyknuffel van de rommelmarkt is hun mooiste bezit.

DE VROEGE OPVOEDING

Opvoeden begint zodra de pup bij u in huis is. Geef u dan ook op tijd op voor een zogenaamde puppytraining. Een pup leert snel. De perioden waarin hij open staat om door een goed gegeven puptraining een fijne huisgenoot te worden, liggen echt al op heel jonge leeftijd. Bij deze trainingen wordt alleen op een positieve manier met de pup gewerkt.

Er zijn heel veel boeken op de markt waarin u wordt uitgelegd hoe je een pup opvoedt. Een boek dat zich speciaal op het opvoeden van de retriever richt is zeker aan te raden. Zeker wanneer u de hond op een goede manier wil leren apporteren zonder onbedoelde fouten te maken. Belangrijk is dat u altijd vermijdt dat uw hond “hard in de bek” wordt. Een jachthond mag niet knauwen op het wild tenslotte. Trek dus nooit iets uit zijn bek als hij met iets loopt te slepen, of dit nu zijn eigen speelgoed is of de duurste schoenen van het vrouwtje of de afstandsbediening van de TV. Probeer de buit te ruilen voor iets dat veel leuker is voor de pup. Ook hier helpt een lekker voertje vaak prima. Trekspelletje moet je NOOIT doen. Dus niet samen met de pup aan iets gaan sjorren en trekken.

Het boekje van Tineke Antonisse‑Zijda “De vroege opvoeding van een retrieverpup” geeft een duidelijk beeld door veel foto’s en goede instructie van het opvoeden van een pup vanaf 7 weken. Nel Barendrecht heeft het boek “Sam leert leren” geschreven ook een heel plezierig boek met veel foto’s over het opvoeden van een retriever pup. Martin Gaus beschrijft in o.a “Een puppy in huis” opvoeden zonder straffen. Op internet kunt u nog meer titels vinden van boeken die u tips en trucs geven om van uw hond een prettige huisgenoot te maken.

UITGAAN

U, als verse nieuwe eigenaar, bent gelukkig super blij met uw pup. Het liefst zou u nu al een stevige wandeling maken met uw kleine viervoeter. Dit is voor de ontwikkeling van het skelet van de nog heel jonge pup heel slecht. Een pup mag absoluut nog geen lange wandelingen maken. Een goede regel is het opbouwen van het wandelen met 5 minuten per keer per levensmaand. Dus is de hond 8 weken dat is twee maanden is 2 x 5 minuten per wandeling dus 10 minuten. Op de leeftijd van 3 maanden dus 3 x 5 = 15 minuten per keer. Rond de 6 maanden mag de wandeling een klein half uur duren. Ook tegen lang en heel wild spelen met soort genoten moet de pup beschermd worden. Natuurlijk moet de pup wel met veel andere honden in aanraking komen. Leer de pup al direct aan een lijn rustig meelopen. Ook dit vergt veel geduld en volhouden. Met veel positieve beloning, lopen aan de lijn moet wel leuk zijn, gaat dat echt lukken. Bij een goede puppytraining leren ze u hoe u dat het beste aan kunt pakken.

GEVAREN VOOR DE HOND

  • Het verkeer, laat uw hond NOOIT loslopen waar auto’s of brommers kunnen komen. Hij moet leren aan de lijn mee te lopen tot veilig terrein en mag daar los.
  • Gekookte of gebraden kleine botten, graten, beentjes van kip of wild: NOOIT geven
  • Het eten van steentjes, stukjes hout, spijkers, etc. haal deze direct uit de bek en trek daarbij niet de kop omhoog want hij slikt het dan in voor u de ongerechtigheid kunt verwijderen. Kop met de snuit naar beneden drukken en met uw vingers zijn bek schoonmaken.
  • Knagen aan elektrische draden
  • Vallen of springen van stoel, schoot, tafel of bed.
  • Trappen lopen tot zeker 6 maanden, en vooral trappen af lopen. Dit heeft een heel slechte invloed op de groei van zijn botten, met name de heupen en schoudergewrichten.
  • Optillen aan de voorpoten: NOOIT doen!

COMMANDO’S

Geef vooral korte commando’s, na het roepen van de naam. Het is vooral de intonatie van uw stem die belangrijk is. “Nee” is een woord, waarmee de pup voornamelijk opgevoed wordt maar laat hem vooral ook weten wanneer hij iets goed doet door hem te prijzen: “goed zo” en “ braaaaff”. Hij weet gauw genoeg wat wel en niet mag en denkt u erom, dat consequent zijn hierin belangrijk is. Voor de verdere commando’s in de opvoeding verwijzen wij naar het eerder genoemde boekje van Tineke Antonisse. Bedenk tenslotte, dat een jong hondje geen stuk speelgoed is.

SPELEN

Wees voorzichtig, het spelen mag niet te wild gaan. Hoewel uw pup stevig gebouwd is, blijft het voorlopig nog een baby. Ook het laten spelen met grote honden moet met grote voorzichtigheid gepaard gaan. Heeft u zelf reeds een hond, blijf dan toch in de buurt om te voorkomen, dat het een al te wild spel wordt, waarbij uw pup zich gemakkelijk zou kunnen bezeren. Volwassen honden zijn over het algemeen vriendelijk tegen pups, maar vergeet niet dat niet iedere oudere hond ervan gediend is dat zo’n kleine wildebras aan zijn oren of staart gaat hangen. De tandjes van de pup zijn scherp en oudere honden kunnen wel eens wat knorrig zijn! Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen.

EN LATER….

Volwassen retrievers hebben per dag minstens 1 uur aan één stuk lopen nodig plus nog 3 x 20 minuten. Dus, in tegenstelling tot de eerste periode, toen u zelf heel enthousiast al lekker lang wilde wandelen maar de pup nog te jong was MOET u nu wel lang met de hond uit nu hij volwassen is. Geen 5 minuten puppy wandeling maar echt een uur minstens vrij loslopen. Ook bij heel slecht weer. Iedere dag. De hond is in ieder geval heel blij met deze beweging. Bij het los laten lopen van de hond moet de omgeving wel volkomen veilig zijn. Dus loop geen onnodig risico ook niet wanneer uw hond al heel goed onder appél staat. Het blijf een hond die ineens toch de weg op kan schieten. Voorkomen is beter dan genezen.

FIETSEN

Om overbelasting te voorkomen in de groeiperiode mag u zeker niet fietsen met de hond vóór hij een jaar oud is. En dan moet het per keer voorzichtig worden opgebouwd. Niet overbelasten!! Op de website kunt u een Fietsschema vinden.

Het artikel “de eerste weken van uw pup” bevat enkele globale richtlijnen om u te helpen bij de start van een hopelijk zeer langdurige en hechte band met uw hond. Mocht u nog vragen, eventuele problemen of behoefte aan advies hebben, belt u dan met uw fokker.

 

bron: frc-nl.com